Zwemopleiding

Na het diploma zwemmen kan je je zwemopleiding voortzetten. In de beginnersgroep leer je alle slagen, starts en keerpunten. Voor waterpolo leer je verschillende gooimethoden, spelvormen en strategieën.

Twee keer per jaar hebben we Brevetzwemmen en belonen we de inzet en vooruitgang met het uitreiken van een Brevet. Gemiddeld zal ieder kind één Brevet per zwemseizoen halen. Er zijn echter kinderen die dat niet redden en er zijn kinderen die twee of meer Brevetten in een zwemseizoen halen. Voor de allerjongsten en kinderen die net bij ons zwemmen is er ook het Startbrevet.

Voor het wedstrijdzwemmen én waterpolo zijn er 6 brevetten. De eerste 3 brevetten zijn voor wedstrijdzwemmen en waterpolo hetzelfde:

 • Brevet 1: Vis
 • Brevet 2: Kikker
 • Brevet 3: Krokodil

Met deze brevetten op zak heb je een goede ligging in het water en een goede beheersing van de zwemslagen schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. De opleiding voor wedstrijdzwemmen wordt afgemaakt met de brevetten

 • Brevet 4: Walvis
 • Brevet 5: Haai
 • Brevet 6: Dolfijn.

Vanaf Brevet 4 kunnen kinderen ook een training volgen bij de miniorengroep.

Na Brevet 3 kan je ook een waterpolotraining volgen bij de beginnersgroep. In deze groep zwemmen kinderen vanaf 8-9 jaar. Je kan dan goed zwemmen en bent voldoende sterk om oefeningen met de bal in het water uit te voeren. De opleiding voor waterpolo wordt afgemaakt met de brevetten:

 • Waterpolo Brevet 4: Otter
 • Waterpolo Brevet 5: Pinguin
 • Waterpolo Brevet 6: Kreeft

Afbeeldingen brevetten

Met daaronder

B1: Ik maak de juiste combinatie armen en benen bij de schoolslag, ik zwem rugslag met mijn buik aan de waterlijn

B2: Ik kan een hele baan met borstcrawlbenen zwemmen, ik maak een duik met gestrekt lichaam

B3: Ik kan borstcrawl en adem aan de zijkant, ik ben sterk en heb conditie, ik kan 10 banen achterelkaar door zwemmen

B4: Ik kan de koprolkeerpunten van borstcrawl en rugcrawl, ik kan 12 banen met koprolkeerpunten achterelkaar doorzwemmen, ik kan een startduik maken

B5: Ik kan vlinderslag, ik doe mee aan wedstrijden en ik kan 16 banen achterelkaar doorzwemmen,

B6: Ik kan alle wedstrijdslagen, ik kan de startduik, de rugcrawlstart en de keerpunten met onderwaterfase.

WB4:

WB5:

WB6:

Doorstroom

Tijdens of na de beginnersgroep kan je doorstromen naar de wedstrijdzwemgroep minioren en/of waterpologroep O-11 of O-13 (onder de 11 of 13 jaar).

Naar de miniorengroep

Of een kind kan doorstromen naar de miniorengroep is afhankelijk van de beheersing van de techniek, de beheersing van de keerpunten, de inzet tijdens de training, de conditie en de snelheid. Omdat ieder kind anders is, is het best lastig concreet te formuleren wat precies de vereisten zijn.

In grote lijnen hanteren we nu: minimaal Brevet 4 met een aantal snelheidscriteria:

 • Op een 25m op 2 van de 4 slagen onder de 25 sec
 • Op een 50m (slag naar keuze) onder de 55 sec
 • Op een 100m (slag naar keuze) onder de 2 minuten

Idealiter worden de tijden geklokt bij een officiële wedstrijd. Indien er gedurende langere tijd geen relevante wedstrijden op het programma staan is klokken tijdens de training een alternatief. Het besluit voor doorstroom naar de miniorengroep wordt genomen door de coördinatoren van de beginnersgroep en miniorengroep.

Naar de waterpologroep O-11 of O-13

Volgt binnenkort.