Weekendverslag 2 en 3 april 2016

Heren 2 maakt het onnodig spannend.

Een ongeschreven regel in het waterpolo: krijgt een tegenstander een UMV4, dan moet je eigenlijk de wedstrijd winnen. Door deze straf speelt je tegenstander 4 minuten met een man minder voordat de weggestuurde speler vervangen mag worden. Dit betekent dat je zeker vier aanvallen hebt met een overtal en als je de aanvallen redelijk snelt uitspeelt, zijn er dat zelfs meer.
Dit overkwam Heren 2 ook in de wedstrijd tegen de Meerkoeten in de 2de periode. Coen de Haan en Jurre van Noord hadden de stand al op 2-0 gebracht, toen halverwege die tweede periode een speler van de Meerkoeten een UMV4 kreeg.
De eerste drie minuten liepen goed voor de Fuut, want de score werd uitgebreid naar 5-0. Die vijfde goal werd een krappe minuut in de derde periode gemaakt en er leek geen vuiltje aan de hemel. Met nog een volle minuut voor de boeg met een man meer kwamen de gasten plots terug. Zowel de 5-1 als de 5-2 werden gemaakt in die laatste minuut van de straf, waarna de enige wissel van de Meerkoeten het veld mocht betreden. De gasten uit Abcoude hadden nu dus geen wissels meer, maar eindigde de 3de periode met “slechts” een 6-4 achterstand.
Iedereen in het zwembad begon hem toch een beetje te knijpen toen de gasten zelfs op 6-5 kwamen. Via Coen de Haan en Rick van der Schaft kwam heren 2 echter op 8-5 en dat leek voldoende, maar met ruim een halve minuut op de klok stond er ineens toch nog 8-7 op het bord. Verder konden de bezoekers niet terug konden komen, maar zijn dus bijzonder dichtbij gekomen bij een stunt na die UMV4.
Het tweede wist dus echter stand te houden en hebben hierdoor nog altijd zicht op de derde plek in de competitie. De laatste drie wedstrijden zijn wederom tegen ploegen die lager staan, dus die derde plaats is zeker nog een optie.

Jongste jeugd 1 stap verwijderd van titel

Met over 2 weken de mogelijk beslissende wedstrijd tussen de Dolfijn (2de, 1 punt achter de nummer 1) en de Fuut (huidige nummer 1), was de opdracht duidelijk: winnen bij Brandenburg. Bij winst houdt de Fuut alles in eigen hand, bij puntverlies zou de Dolfijn kunnen uitlopen omdat zij een wedstrijd te goed hebben.
De aanvallen verliepen echter stroef. Aanvallend was het te statisch en de enige echt grote kans kwam uit een strafworp. Deze werd echter op de lat geschoten en daarom eindigde de eerste periode op 0-0. De tweede periode verliep aanvallend beter met meer beweging in de aanval en meer kansen. Hierbij kon Natascha Eikelenstam de 0-1 maken voor de Fuut. Verdedigend kwam de Fuut echter niet in de problemen en in de 3de periode maakte Jonna Meesters de 0-2. Nadat Nithaniel Commissaris een tweede strafworp wel benutte in de laatste periode, was de wedstrijd gespeeld met 0-3. Door verwarring in de verdediging kwam Brandenburg nog wel op 1-3, maar een tweede goal van Nithaniel betekende een 1-4 uitslag.
In Maarssen zullen de komende twee weken de voorbereidingen getroffen worden voor een mogelijk kampioensfeest. Dus mocht u zaterdag 16 april de tijd hebben, een mogelijk onthaal zal rond 17:15 plaatsvinden als onder de 13 wint in Amsterdam.

Heren 1 verliest onnodig kan degradatie niet meer ontlopen

Aan het begin van de wedstrijd was duidelijk dat het eerste een bijna onmogelijke opgave had om degradatie af te wenden. De achterstand op plek 10 is twaalf punten en met nog vier wedstrijden te gaan, is plek tien dan ook het hoogst haalbare. Voor die plek moet dus maximale score gehaald worden, het liefst met ruime cijfers.
OZV uit Oudewater was de eerste horde in die serie van vier en zij begonnen sterk met een openingsgoal in de eerste minuut. Binnen enkele seconden kantelde de wedstrijd voor de Fuut, want Sil van Dam van OZV kreeg eerst een U20 en veroorzaakte gelijk een strafworp, waardoor hij meteen op 2 persoonlijke fouten kwam te staan. De strafworp werd benut, 1-1. Halverwege de eerste periode kreeg van Dam zijn derde persoonlijke fout, dus hij mocht de rest van de wedstrijd het water niet meer betreden. OZV had vanaf dat moment nog maar twee wissels en een minuut later kreeg de Fuut een tweede strafworp, die benut werd door Tom Besseling. Maar voor de eerste rust lag de 2-2 er weer in.
Halverwege de tweede periode viel ook de 2-3 en de 2-4, voordat Dennis Schwartz de 3-4 maakte, wat de ruststand bleek te zijn. Heren 1 had moeite kansen te creëren, maar had het achterin niet bijzonder lastig. De derde periode verliep echter rampzalig. Verdedigend werden er keer op keer fouten gemaakt en met het ingaan van de laatste minuut die periode, stond het 4-10. Die laatste minuut begon echter met een strafworp voor de Fuut, die Tom Besseling wist te benutten. Een schrale troost voor die periode: 5-10. De laatste kans leek dus verkeken. De laatste periode verliep rommelig met weinig goed uitgespeelde kansen. In het begin gaf OZV al de genadeklap door de 5-11 te maken. Hylke Visscher, Fabian Hensbergen en Bas Nijdam brachten de stand nog wel naar 8-11, maar de laatste twee goals vielen in de laatste minuut. Hierdoor zat een serieuze comeback er niet in.
De laatste drie wedstrijden kunnen nu zonder druk gespeeld worden, wetende dat degradatie een feit is. Met de ervaring van het afgelopen seizoen kan heren 1 volgend jaar bouwen aan een nieuwe promotie naar de bondsklasse.